200g ciecierzycy z puszki (pół puszki)
½ puszki pomidorów krojonych
½ czerwonej papryki
½ cebuli
2 marchewki
1-2 łyżki oliwy
sól
pieprz
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki czubrycy czerwonej
½ chili (opcjonalnie)
szczypta czosnku suszonego
natka pietruszki
Przygotowanie:
Paprykę pokroić w kwadraty, cebulę i marchew w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić marchew oraz paprykę. Smażyć ok. 3 minut, ciągle mieszając. Dodać cebulę, dokładnie wymieszać i smażyć do czasu aż cebula zmięknie. Warzywa zalać pomidorami z puszki, dodać ciecierzycę i gotować na wolnym ogniu kilka minut. Dodać przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki. Farsz gotować jeszcze 3-4 minuty. Gotowy farsz odstawić do ostygnięcia.
Przygotowane ciasto bardzo cienko rozwałkować i wycinać koła (np. za pomocą szklanki). Nakładać po łyżeczce farszu i zaciskać pierożki.
Gotować w osolonej wodzie ok. 4-5 minut od momentu wypłynięcia.
Podawać np. z sosem pomidorowym (na bazie pomidorów, słodkiej papryki i oregano).