Ciasto:
400 g mąki pszennej
400 ml gorącej wody
2 łyżki oliwy
szczypta soli
Farsz:
250 ml jagód
2 łyżki cukru waniliowego
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do dużej miski. Wodę zagotować. Kiedy przestanie wrzeć, gorącą wodę wlać do mąki mieszając szybko widelcem. Wlać oliwę i dodać sól. Zagnieść ciasto. Ostrożnie, ponieważ jest bardzo ciepłe. Po zagnieceniu powinno być bardzo elastyczne.
Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć na 15 minut, aby odpoczęło.
Jagody zasypać cukrem i wymieszać.
Ciasto bardzo cienko rozwałkować i wycinać koła (np. za pomocą szklanki). Nakładać po łyżeczce farszu i zaciskać pierożki.
Gotować w osolonej wodzie ok. 4-5 minut od momentu wypłynięcia.
Podawać z mlekiem kokosowym, cynamonem, cukrem lub ulubionymi świeżymi owocami (np. truskawkami).