PIEROGI Z JAGODAMI


Dzisiaj prace ręczne, czyli nasze ukochane pierogi, od których dzieci musimy odganiać niemal siłą:) Jako, że w zamrażalkach mamy potężne zapasy jagód od naszej Mamy musimy je wykorzystać! Tak więc zakasujemy rękawy i do lepienia pierożków z jagodami!







Składniki ( na około 30 małych pierożków)

Ciasto:

400 g mąki pszennej
400 ml gorącej wody
2 łyżki oliwy
szczypta soli

Farsz:

250 ml jagód
2 łyżki cukru waniliowego

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do dużej miski. Wodę zagotować. Kiedy przestanie wrzeć, gorącą wodę wlać do mąki mieszając szybko widelcem. Wlać oliwę i dodać sól. Zagnieść ciasto. Ostrożnie, ponieważ jest bardzo ciepłe. Po zagnieceniu powinno być bardzo elastyczne.
Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć na 15 minut, aby odpoczęło.

Jagody zasypać cukrem i wymieszać.



Ciasto bardzo cienko rozwałkować i wycinać koła (np. za pomocą szklanki). Nakładać po łyżeczce farszu  i zaciskać pierożki.



Gotować w osolonej wodzie ok. 4-5 minut od momentu wypłynięcia.

Podawać z mlekiem kokosowym, cynamonem, cukrem lub ulubionymi świeżymi owocami (np. truskawkami).


Etykiety: , , , ,