W prostocie siła! Lubimy w naszej kuchni wykorzystywać sezonowe warzywa i owoce, zwłaszcza te klasyczne, powszechnie dostępne i dodatkowo w bardzo dobrej cenie. Dzisiaj więc propozycja na zupę krem z marchewki i cukinii z dodatkiem aromatycznego imbiru i mleka kokosowego.
Składniki:
2 duże marchewki
2 cukinie
kawałek imbiru ( plaster 1.5 cm)
2 łyżki mleka kokosowego (gęstego)
sól
pieprz
Dodatkowo:
100g ryżu basmatti
Przygotowanie:
Wywar zagotowujemy. Marchewkę i cukinię kroimy w małe plasterki i wrzucamy do gotującego się wywaru.
Gotujemy około 15- 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę wyłączamy i studzimy.
Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do zupy.
Całość blendujemy na gładki krem.
Dodajemy 2 łyżki mleka kokosowego.
Mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku.
Ryż gotujemy. Zupę przelewamy do talerzy i dodajemy 3 łyżki ryżu. Smacznego!
Etykiety: bezglutenowe, cukinia, polski, przepisy, zupa