ZUPA KREM Z CUKINII I MARCHEWKI Z IMBIREM (gf)


W prostocie siła! Lubimy w naszej kuchni wykorzystywać sezonowe warzywa i owoce, zwłaszcza te klasyczne, powszechnie dostępne i dodatkowo w bardzo dobrej cenie. Dzisiaj więc propozycja na zupę krem z marchewki i cukinii z dodatkiem aromatycznego imbiru i mleka kokosowego.




Składniki:


2 duże marchewki
2 cukinie
kawałek imbiru ( plaster 1.5 cm)
1l wywaru z warzyw ( przepis na wywar )
2 łyżki mleka kokosowego (gęstego)
sól
pieprz

Dodatkowo:

100g ryżu basmatti



Przygotowanie:

Wywar zagotowujemy. Marchewkę i cukinię kroimy w małe plasterki i wrzucamy do gotującego się wywaru. 


Gotujemy około 15- 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę wyłączamy i studzimy.

Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do zupy. 


Całość blendujemy na gładki krem. 


Dodajemy 2 łyżki mleka kokosowego. 


Mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku.

Ryż gotujemy. Zupę przelewamy do talerzy i dodajemy 3 łyżki ryżu. Smacznego!


Etykiety: , , , ,