SAŁATKA Z DYNIĄ, FALAFELEM I GRILOWANYMI WARZYWAMI (gf)


Po weekendowych szaleństwach w kuchni czas na porządną dawkę warzyw. Dzisiaj sałatka z dodatkiem grillowanych warzyw sezonowych  i falafelami. Prawdziwa moc witamin i roślinnego białka, którą możecie zabrać ze sobą do pracy lub szkoły, ale spokojnie zajadać w domowym zaciszu.





Składniki (2 porcje):

150-170g dyni
1 batat
½ cukinii
½ papryki czerwonej
½ papryki zielonej
sól
pieprz
oliwa z oliwek
garść rukoli
garść miksu sałat
5-6 pomidorków koktajlowych
4-6 falafeli (wg przepisu na falafel: http://2vegelovers.blogspot.com/2016/02/pita-z-falafelem-i-warzywami.html)
½ granata 
szczypiorek
2-4 łyżki groszku konserwowanego

Dressing:

4-6 łyżek soku z pomarańczy
2 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki octu winnego
½ łyżeczki musztardy chrzanowej
½ łyżeczki syropu z agawy
sól
pieprz

Przygotowanie:

Dynię i batata obrać ze skóry a następnie pokroić w słupki. Cukinię pokroić w plastry. Papryki pokroić w kwadraty. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C (funkcja - grill). Pokrojone warzywa przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. 



Warzywa grilować ok. 20-30 minut. W tym czasie przygotować talerze. Rozłożyć na talerzach sałatę i rukolę, pestki z granata, groszek, pomidorki koktajlowe (przekrojone na pół) oraz przygotowane wcześniej falafele. 



Przygotować dressing: wszystkie składniki na dressing dokładnie wymieszać. Grilowane warzywa wyłożyć na wierz sałatki. Sałatkę posypać posiekanym szczypiorkiem i polać dressingiem.


Etykiety: , , , ,