Dzisiaj mamy dla was inspirację prosto z Bliskiego Wschodu - pyszne domowe chlebki pita, a do tego klasyczne falafele i moc warzyw. Fani ciecierzycy, nie możecie tego przegapić. Do przygotowania tego dania poza chlebkiem pita, potrzebować będziemy kotlecików z ciecierzycy, świeżych warzyw oraz sosu.
(Porcja: 4 osoby)
Falafel (15 kotlecików):
200 g ciecierzycy namoczonej co najmniej 12 h
1/2 łyżeczki sody (opcjonalnie)
½ łyżeczki słodkiej papryki
1 cebula pokrojona w kostkę
Ciecierzycę zmielić. Dodać przyprawy, posiekaną natkę pietruszki oraz cebulę. Wymieszać i z ciasta formować małe kulki (wielkości orzecha włoskiego). Smażyć w głębokim oleju do zarumienienia.
2 łyżki przecieru pomidorowego
pół papryczki chili drobno posiekanej
Wszystkie składniki wrzucić do małego garnka, wymieszać i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do 10 min, od czasu do czasu mieszając.
rukola/inna ulubiona sałata
lub inne ulubione warzywa
Drożdże zalać 50 ml bardzo ciepłej wody, dodać cukier i 2 łyżki mąki. Pomieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn, oliwę, sól i pozostałą część wody. Wyrobić ciasto aż przestanie się kleić do rąk. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (ok. 30 -45 min).
Ciasto podzielić na równe części, uformować z nich kule i rozwałkować. Odłożyć na oprószoną mąką stolnicę do wyrośnięcia.
Piec ok 8-10 min 180 stopni.
Chlebki pita przekroić tak żeby powstała kieszonka. Do każdego chlebka włożyć pokrojone warzywa, sałatę oraz kotleciki i polać sosem.
Etykiety: ciecierzyca, danie główne, falafel, lunchbox, polski, przepisy