PITA Z FALAFELEM I WARZYWAMI


Dzisiaj mamy dla was inspirację prosto z Bliskiego Wschodu - pyszne domowe chlebki pita, a do tego klasyczne falafele i moc warzyw. Fani ciecierzycy, nie możecie tego przegapić. Do przygotowania tego dania poza chlebkiem pita, potrzebować będziemy kotlecików z ciecierzycy, świeżych warzyw oraz sosu.






(Porcja: 4 osoby)

Falafel (15 kotlecików):
200 g ciecierzycy namoczonej co najmniej 12 h
1/2 łyżeczki sody (opcjonalnie)
1 łyżka soli
pieprz
natka pietruszki
½ łyżeczki słodkiej papryki
1 cebula pokrojona w kostkę
olej do smażenia
Ciecierzycę zmielić. Dodać przyprawy, posiekaną natkę pietruszki oraz cebulę. Wymieszać i z ciasta formować małe kulki (wielkości orzecha włoskiego). Smażyć w głębokim oleju do zarumienienia.

Sos pomidorowy:
200 g pomidorów  z puszki
2 łyżki przecieru pomidorowego
4 łyżki wody
pół papryczki chili drobno posiekanej
natka pietruszki
½ łyżeczki cukru
sól

Wszystkie składniki wrzucić do małego garnka, wymieszać i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do 10 min, od czasu do czasu mieszając.






CHLEBEK PITA

Składniki:
500 g maki przesianej
1 szklanka ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
4 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo:
ogórek
pomidory
papryka
rukola/inna ulubiona sałata
ogórek konserwowy
lub inne ulubione warzywa

Drożdże zalać 50 ml bardzo ciepłej wody, dodać cukier i 2 łyżki mąki. Pomieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn, oliwę, sól i pozostałą część wody.  Wyrobić ciasto aż przestanie się kleić do rąk. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (ok. 30 -45 min).
Ciasto podzielić na równe części, uformować z nich kule i rozwałkować. Odłożyć na oprószoną mąką stolnicę do wyrośnięcia.
Piec ok 8-10 min 180 stopni.
Chlebki pita przekroić tak żeby powstała kieszonka. Do każdego chlebka włożyć pokrojone warzywa, sałatę oraz kotleciki i polać sosem.



Etykiety: , , , , ,