Sezon paprykowy chyli się ku końcowi. Ale do czasu kiedy papryka jest jeszcze w całkiem przyjemnej cenie, korzystamy z sezonu w pełni. Dzisiaj pomysł na prostą sałatkę, świetnie sprawdzającą się jako dodatek do dania głównego lub jako lekki lunch. Pamiętajcie, że papryka ma więcej witaminy C niż cytryna!;)
Składniki (2 porcje):
⅓ papryki czerwonej
⅓ papryki zielonej
⅓ papryki żółtej
⅓ papryki pomarańczowej
cebula czerwona
Dressing:
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu ryżowego
1 łyżka syropu z agawy
sól
pieprz
Przygotowanie:
Papryki pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Składniki na dressing połączyć ze sobą.
Do miski przełożyć papryki oraz cebulę i polać je dressingiem. Przed podaniem schłodzić sałatkę w lodówce (co najmniej 30 min). Smacznego!
Etykiety: bezglutenowe, papryka, polski, przepisy, sałatka