JAGIELNIK ORZECHOWO-DAKTYLOWY (gf)

Dzisiaj doładujemy Was na weekend potężną dawką roślinnych słodkości i kalorii!Kremowe, mocno słodkie, (choć bez grama cukru) nieprzyzwoicie orzechowe ciacho w polewie czekoladowej - jagielnik orzechowo - daktylowy prosto z lodówki. Dobra wiadomość dla alergików - nie ma w nim nawet szczypty glutenu ;) Szykujcie się na trening, bo będzie co spalać!




Składniki:

100g kaszy jaglanej
8 łyżek masła orzechowego 100%
10 łyżek mleka sojowego naturalnego
4 łyżki nasion chia
200g daktyli

Polewa:

100 g czekolady gorzkiej 70%
6 łyżek mleka sojowego naturalnego
2 łyżki erytrytolu




Przygotowanie:


Kasze jaglana dokładnie płuczemy, a następnie gotujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Zimną już kaszę wrzucamy do dużego naczynia. Dodajemy masło orzechowe, mleko sojowe, nasiona chia i daktyle. Całość bardzo dokładnie blendujemy. Pamiętajcie, że jeśli używacie blendera ręcznego należy robić przerwy w trakcie rozdrabniania, ażeby uniknąć spalenia silnika.

Masę przekładamy do tortownicy i wyrównujemy.



Przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z mlekiem i erytrytolem. Dokładnie mieszamy i powoli wylewamy na wcześniej przygotowaną masę jaglaną. Dekorujemy orzechami.

Jagielnik wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.

Smacznego!


Etykiety: , , , , ,