Porządne zakończenie wakacji jak najbardziej należy się nie tylko dzieciom, ale i mamuśkom, za to, że były dzielne i wytrzymały ;p. Tak więc brownie, czekolada i bez gluta, a w dodatku wszystko z niebanalnych składników.
Składniki (forma prostokątna 20x30cm):
2 duże bataty (ok. 750 g)
skórka z pomarańczy
2 łyżki oleju
½ szklanki syropu klonowego
1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
4 łyżki mąki kokosowej
6 łyżek mąki orzechowej
Polewa:
50g czekolady gorzkiej
1 łyżka oleju kokosowego
½ szklanki mleka
2 łyżki syropu klonowego
Dodatkowo (opcjonalnie):
płatki migdałowe i wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
Bataty obrać i ugotować do miękkości. Następnie bataty dokładnie zmiksować. Dodać płatki owsiane, olej, syrop klonowy, skórkę z pomarańczy i ponownie zmiksować. Nstępnie dodać proszek do pieczenia, kakao oraz mąki i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec ok. 45 minut. Studzić na kratce.
Przygotować polewę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z pozostałymi składnikami. Polewą polać ostudzone ciasto. Posypać płatkami migdałowymi oraz wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Ciasto kroić dopiero po schłodzeniu. Smacznego!
Etykiety: bataty, bez cukru, bezglutenowe, deser, polski, przepisy