Kalafior...zmora dzieciństwa, a dzisiaj jedno z naszych ulubionych warzyw. Mamy dzisiaj dla Was połączenie wybitne - lekko pikantny por i kalafior, a wszystko podkręcone mlekiem kokosowym, czyli ... zupa na stole!
Składniki (3-4 osoby):
1,5 -2 l bulionu warzywnego
2 marchewki
250 g batata
120 g pora
230 g kalafiora
2 ziemniaki
2 łyżki mleka kokosowego
Przygotowanie:
Marchewki, ziemniaki i batata obrać. Marchew pokroić w plasterki, ziemniaki i batata w kostkę. Pora drobno posiekać. Do gotującego się bulionu wrzucić batata oraz pora i gotować aż warzywa zmiękną. Następnie całość zblendować. Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki. Do zblendowanej zupy wrzucić ziemniaki, marchewkę oraz kalafiora i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe. Podawać z posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Etykiety: bezglutenowe, kalafior, polski, przepisy, zupa