Sezon na świeży bób niestety nieubłaganie dobiega końca. Wykorzystujemy więc te ostatnie chwile maksymalnie. Dzisiaj na stole bób jako główny składnik letniej sałatki z dodatkiem warzyw sezonowych :) Łapiemy ostatnie dni lata.
Składniki (2 porcje):
200 g bobu
120 g kalafiora (fioletowego lub białego)
1 marchewka
1 pomidor malinowy
1 łyżka oleju rzepakowego
Dressing:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka oleju sezamowego
½ łyżeczki octu winnego (białego)
1 łyżeczka syropu z agawy
sól
pieprz
Dodatkowo:
1 łyżka ziaren sezamu do posypania
Przygotowanie:
Bób wrzucić do osolonej wody i gotować ok. 15 min (nie rozgotować!!). Ugotowany bób odcedzić, ostudzić i obrać. Kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Marchewkę obrać a następnie przy pomocy obieraczki do warzyw pokroić na wstążki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kalafiora oraz marchew i smażyć ok. 2-3 min, ciągle mieszając. Po tym czasie dodać bób, doprawić solą i pieprzem. Smażyć ok. 2 min, mieszając od czasu do czasu.
Wszystkie składniki na dressing połączyć ze sobą.
Pomidora pokroić w ósemki lub plasterki.
Na talerz wyłożyć podsmażone warzywa, dodać pomidora i polać dressingiem. Smacznego!
Etykiety: bezglutenowe, bób, kalafior, polski, przepisy, sałatka