SAŁATKA Z BOBU, KALAFIORA I MARCHEWKI

Sezon na świeży bób niestety nieubłaganie dobiega końca. Wykorzystujemy więc te ostatnie chwile maksymalnie. Dzisiaj na stole bób jako główny składnik letniej sałatki z dodatkiem warzyw sezonowych :) Łapiemy ostatnie dni lata.

 




Składniki (2 porcje):

200 g bobu
120 g kalafiora (fioletowego lub białego)
1 marchewka
1 pomidor malinowy
1 łyżka oleju rzepakowego

Dressing:

1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka oleju sezamowego
½ łyżeczki octu winnego (białego)
1 łyżeczka syropu z agawy
sól
pieprz

Dodatkowo:
1 łyżka ziaren sezamu do posypania

Przygotowanie:

Bób wrzucić do osolonej wody i gotować ok. 15 min (nie rozgotować!!). Ugotowany bób odcedzić, ostudzić i obrać. Kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Marchewkę obrać a następnie przy pomocy obieraczki do warzyw pokroić na wstążki.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kalafiora oraz marchew i smażyć ok. 2-3 min, ciągle mieszając. Po tym czasie dodać bób, doprawić solą i pieprzem. Smażyć ok. 2 min, mieszając od czasu do czasu.

Wszystkie składniki na dressing połączyć ze sobą.

Pomidora pokroić w ósemki lub plasterki.

Na talerz wyłożyć podsmażone warzywa, dodać pomidora i polać dressingiem. Smacznego!

Etykiety: , , , , ,