KOTLETY Z BOBU I KASZY JAGLANEJ

Bób można jeść niemal w każdej postaci. Jego maślany smak po ugotowaniu podbija sezonowe serca. A jako, że sezon na bób dobiega końca mamy dla Was nowy bobowy przepis na pyszne kotlety z bobu i kaszy jaglanej.

 




Składniki (8 kotletów):

½ kg bobu (ugotowanego i obranego)
6 łyżek kaszy jaglanej (ugotowanej)
2 ząbki czosnku lub czosnek suszony
sól
pieprz
koperek
1 cebula dymka
½ papryczki chili
1 łyżka oleju
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki panierki panko


olej do smażenia


Przygotowanie:

Bóg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać kaszę jaglaną i wymieszać. Cebulę, czosnek oraz papryczkę chili drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i usmażyć cebulę, czosnek oraz papryczkę chili. Dodać do kaszy i bobu i dokładnie wymieszać. Wrzucić do masy posiekany koperek, mąkę kukurydzianą oraz doprawić solą i pieprzem. Wymieszać (najlepiej dłońmi). Z masy formować średniej wielkości kotlety i każdy obtoczyć w panierce. Kotlety schłodzić w lodówce ok. 30 min. Następnie usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. 




Podawać z ziemniakami/ ryżem oraz świeżymi warzywami. Smacznego!

Etykiety: , , , , ,