Bób można jeść niemal w każdej postaci. Jego maślany smak po ugotowaniu podbija sezonowe serca. A jako, że sezon na bób dobiega końca mamy dla Was nowy bobowy przepis na pyszne kotlety z bobu i kaszy jaglanej.
Składniki (8 kotletów):
½ kg bobu (ugotowanego i obranego) 6 łyżek kaszy jaglanej (ugotowanej) 2 ząbki czosnku lub czosnek suszony sól pieprz koperek 1 cebula dymka ½ papryczki chili 1 łyżka oleju 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki panierki panko
olej do smażenia
Przygotowanie:
Bóg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać kaszę jaglaną i wymieszać. Cebulę, czosnek oraz papryczkę chili drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i usmażyć cebulę, czosnek oraz papryczkę chili. Dodać do kaszy i bobu i dokładnie wymieszać. Wrzucić do masy posiekany koperek, mąkę kukurydzianą oraz doprawić solą i pieprzem. Wymieszać (najlepiej dłońmi). Z masy formować średniej wielkości kotlety i każdy obtoczyć w panierce. Kotlety schłodzić w lodówce ok. 30 min. Następnie usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Podawać z ziemniakami/ ryżem oraz świeżymi warzywami. Smacznego!