KLOPSY RYŻOWE Z TOFU I GROSZKIEM

Lubimy lekkie i pożywne dania, po których nie zabraknie nam sił na codzienne obowiązki, a jednocześnie po jedzeniu nie będziemy czuły się ociężałe i nie będziemy marzyły o poobiedniej drzemce ;). Idealnym rozwiązaniem jest tofu, które świetnie przejmuje smaki i dostarcza ogrom roślinnego białka. Dzisiaj przepis na wysokobiałkowe, roślinne klopsy.

  



Składniki (10-12 klopsów):

2,5 szklanki bulionu warzywnego
100g ryżu
2 łyżki płatków drożdżowych
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
sól
pieprz

Nadzienie:
garść bazylii
4 łyżki groszku mrożonego
90 g tofu naturalnego

Dodatkowo:
2-3 łyżki mąki orkiszowej



Przygotowanie:


Ryż ugotować w bulionie. Po ugotowaniu ryż odcedzić, dodać płatki drożdżowe, siemię lniane i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Bazylię zblendować wraz z tofu i doprawić solą oraz pieprzem. Do tofu dodać mrożony groszek i wymieszać. 
Z masy ryżowej formować niewielkie kulki. Do środka każdej wcisnąć odrobinę masy tofu z groszkiem. Każdego klopsa obtoczyć w mące. 
Piec w 180 st. C około 40 min (pod koniec pieczenia włączyć opcję grill aby klopsy były chrupiące). Klopsy można też usmażyć na oleju a następnie wyłożyć na ręcznik papierowy w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. 
Podawać do sałaty i świeżych warzyw. Smacznego! 

 

Etykiety: , , , ,