Bo nie sama ciecierzycą człowiek żyje ;) Chociaż uwielbiamy klasyczne falafele postanowiłyśmy wykorzystać sezon na bób. Połączenie maślanego smaku bobu i arabskiej nuty przypraw sprawdziło się. Tak więc zapraszamy na sezonowe falafele!
Składniki (10-12 falafeli):
300 g bobu
1 cebula szalotka
natka pietruszki
1-2 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka suszonej kolendry
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki z ciecierzycy
4 łyżki mąki kukurydzianej
olej do smażenia
Przygotowanie:
Bób zalać zimną wodą i pozostawić na noc. Następnie odcedzić bób i obrać ze skórki. Bób zmielić lub zblendować. (W razie potrzeby odlać nadmiar wody ze zmielonej masy). Dodać posiekaną natkę pietruszki, drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodać przyprawy, wymieszać i dodać wszystkie mąki. Masę dokładnie wymieszać
Z masy formować kotlety o wielkości orzecha włoskiego. Następnie przygotowane kotlety schłodzić w lodówce ok. 1 godziny. Kotlety smażyć w oleju z obu stron. Podawać z ulubionym sosem (pomidorowym, czosnkowym czy orzechowym) oraz surówkami.
Falafel można też podać w chlebku pita lub zawinięty wraz z warzywami i sosem w placku tortilli. Smacznego!
Etykiety: bezglutenowe, bób, danie główne, polski, przepisy