CIASTO CZEKOLADOWE Z PORZECZKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM

Idealne zakończenie tygodnia...czas spędzony z najbliższymi a w pakiecie roślinne przysmaki. Na stole prawdziwa bomba kaloryczna, ale też najwyższej klasy ciasto czekoladowe ze słodkim kremem i lekko kwaśnymi porzeczkami. Połączenie idealne. Szykujcie się na kulinarną rozkosz…

 

  



Składniki:
½ szklanki dyni startej na tarce o drobnych oczkach
½ szklanki oleju rzepakowego
¾ szklanki cukru/ ksylitolu
1,5 szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mleka roślinnego
2 łyżki kakao
10 łyżek ciepłej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
kilka kropli aromatu waniliowego


Krem budyniowy:
budyń waniliowy (opakowanie 40 g)
2 szklanki mleka roślinnego (np. kokosowego)
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Mus porzeczkowy:
1 szklanka porzeczek czerwonych
2 łyżki cukru

Polewa czekoladowa:

5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
4 łyżki mleka roślinnego
1 łyżka oleju

Dodatkowo:

2 torebki czarnej herbaty
½ łyżeczki rumu/ aromatu rumowego
1/3 szklanki gorącej wody

Porzeczki do ozdobienia ciasta



Przygotowanie:

Dynię zmiksować wraz z olejem oraz wodą i aromatem waniliowym. Dodać cukier, kakao oraz mleko i ponownie zmiksować. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej olejem/ wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec 40 minut. Po tym czasie ciasto studzić na kratce.

Przygotować krem budyniowy:

W garnku zagotować 1,5 szklanki mleka. Pozostałą część mleka wymieszać w kubku wraz z budyniem i cukrem. Tak przygotowany płyn dodać do gotującego się mleka i wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz olej, wymieszać i gotować jeszcze ok. 1-2 minut. Krem ostudzić.


Przygotować mus porzeczkowy:


Porzeczki wraz z cukrem zmiksować.


Wszystkie składniki na polewę dokładnie wymieszać.


Wrzątkiem zalać herbatę. Dodać rum/ aromat rumowy i pozostawić do zaparzenia na kilka minut.


Ostudzone ciasto przekroić w poprzek, dzieląc je na 2 krążki. Każdy krążek skropić zaparzoną herbatą. Na pierwszy krążek wyłożyć krem budyniowy, polać krem musem porzeczkowym a następnie na górę położyć drugi krążek ciasta. Ciasto polać polewą czekoladową i ozdobić porzeczkami. Chłodzić w lodówce kilka godzin a najlepiej całą noc. Smacznego!



 

Etykiety: , , , , ,