Śniadanie dla fanów kaszy jaglanej i nie byle jakie, wytrawne i pełne warzyw. Idealnie sprawdzi się też w lunchbox’ach. Delikatne danie pełne kremowego awokado i kaszy, czyli zdrowe tłuszcze i białko, a wszystko oczywiście roślinne. Bo rośliny mają moc!
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej ( suchej)
1 batat
1 papryka
1 ½ awokado hass
4 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
2 łyżki posiekanej świeżej mięty
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Kaszę dokładnie płuczemy i gotujemy. Odcedzamy.
Batata i paprykę i awokado kroimy w kostkę ( ok 1-1.5 cm)
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy batat i paprykę. Podsmażamy mieszając na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż warzywa staną się miękkie. Dodajemy awokado.
Podsmażamy dwie minuty i wrzucamy kaszę. Dolewamy sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Jaglankę przekładamy na talerz i posypujemy posiekaną miętą.
Etykiety: awokado, bezglutenowe, danie główne, kasza jaglana, polski, przepisy, śniadanie