Delikatne i kruche ciasto gryczane wypełnione po same brzegi soczewicowo - pomidorowym farszem. Tarta, która zachwyci Waszych gości i którą bez problemu zabierzecie do pracy lub szkoły. Idealna porcja roślinnego białka i węglowodanów. Najlepiej smakuje z porcją świeżych warzyw.
Składniki:
Ciasto:
½ szklanki mąki gryczanej
1 szklanka mąki żytniej
sól
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka czarnuszki
150 ml wody zimnej
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Farsz:
½ szklanki suchej czerwonej soczewicy
1 czerwona cebula
2 cukinie baby
2 marchewki
½ papryki czerwonej
½ papryczki chili
150 ml passaty pomidorowej
2 łyżki ziół prowansalskich
sól
pieprz
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Do dużej miski wsypać mąkę gryczaną i żytnią. Dodać sól, kurkumę, czarnuszkę i wymieszać. Stopniowo dodawać wodę i zacząć wyrabiać ciasto. Dodać mąkę kukurydzianą i nadal wyrabiać. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę. Z ciasta uformować kulę. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
W tym czasie przygotować farsz. Cebulę pokroić w piórka. Papryczkę chili drobno posiekać. Cukinie oraz marchewki pokroić w plastry. Paprykę pokroić w słupki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić papryczkę chili oraz marchewkę i smażyć ok. 2 minut, ciągle mieszając. Następnie dodać paprykę oraz cukinię i smażyć kolejne 2-3 minuty, ciągle mieszając. Wrzucić cebulę i dokładnie wymieszać. Dodać soczewicę i całość zalać passatą pomidorową. Doprawić solą i pieprzem, dodać zioła. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 20-25 minut. Ostudzić.
Piekarnik rozgrzej do 190 st. C. Ciasto przełożyć do formy na tartę. Formę wylepić ciastem tak, by pokrywało cały spód i boki. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec ok. 15 minut. Następnie wyciągnąć podpieczony spód i wyłożyć na wierz przygotowany farsz. Piec ok. 45 minut. Podawać z sałatką. Smacznego!

Etykiety: danie główne, polski, przepisy, soczewica, tarta