Mamy nadzieję, że pamiętacie jeszcze przepis na klopsy z kaszy jaglanej i ciecierzycy, ponieważ dzisiaj wykorzystamy je do włoskich smaków. Klasyczne, pomidorowe i banalnie proste w przygotowaniu spaghetti z dodatkiem klopsików smakuje idealnie i zaspokaja głód na dłuuugi czas. Kochają je dorośli, wciągają dzieci :)
Składniki (2 porcje):
1 ząbek czosnku
1 cebula
½ czerwonej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1,5 szklanki passaty pomidorowej
1 marchewka
1 łyżeczka cukru
sól
2 łyżki oliwy/oleju
makaron spaghetti
Przygotowanie:
Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę pokroić w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę/olej i wrzucić czosnek oraz marchewkę. Smażyć kilka minut, ciągle mieszając. Dodać paprykę i cebulę, wymieszać i smażyć ok. 2-3 minut, mieszając od czasu do czasu. Warzywa zalać passatą pomidorową. Dodać zioła, cukier i doprawić solą do smaku. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem 3-4 minuty.
Spaghetti przełożyć na talerze, na górze ułożyć po 2-3 klopsy (na 1 porcję). Całość posypać wege parmezanem (zmielone orzechy nerkowca, płatki migdałowe, płatki drożdżowe, suszony czosnek). Smacznego!
Etykiety: ciecierzyca, danie główne, kasza jaglana, kuchnia włoska, polski, przepisy, spaghetti