Danie naszego dzieciństwa...naleśniki - obowiązkowo były raz w tygodniu. Po wielu próbach znalazłyśmy idealne roślinne połączenie smaków i proporcji. Przed wami naleśniki z twarożkiem z tofu i kaszy jaglanej. Nie tylko pyszne, ale również pożywne i zapewniające zacną porcję roślinnego białka.
Składniki:
2 łyżki musu z dyni
1 szklanka mąki pszennej
350 ml mleka roślinnego
2 łyżki soku z pomarańczy
kilka kropel aromatu waniliowego
16 g cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju
szczypta soli
Twarożek:
90 g tofu naturalnego
50 g kaszy jaglanej suchej
2 łyżki mleka sojowego waniliowego
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną opłukać i wrzucić do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Po ugotowaniu kaszę ostudzić i zblendować razem z tofu. Dodać mleko oraz cukier i dokładnie wymieszać.
Do dużej miski przełożyć mus z dyni. Dodać aromat waniliowy, cukier waniliowy, cukier oraz sok z pomarańczy. Zmiksować. Dodać szczyptę soli, mleko oraz olej i nadal miksować. Na koniec dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z przygotowanym twarożkiem z tofu i kaszy. Smacznego!
Etykiety: deser, kasza jaglana, naleśniki, polski, przepisy, śniadanie, tofu, tofuniejestfu