NALEŚNIKI Z TWAROŻKIEM Z TOFU I KASZY JAGLANEJ


Danie naszego dzieciństwa...naleśniki - obowiązkowo były raz w tygodniu. Po wielu próbach znalazłyśmy idealne roślinne połączenie smaków i proporcji. Przed wami naleśniki z twarożkiem z tofu i kaszy jaglanej. Nie tylko pyszne, ale również pożywne i zapewniające zacną porcję roślinnego białka.



Składniki:

2 łyżki musu z dyni
1 szklanka mąki pszennej
350 ml mleka roślinnego
2 łyżki soku z pomarańczy
kilka kropel aromatu waniliowego
16 g cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju
szczypta soli

Twarożek:

90 g tofu naturalnego 
50 g kaszy jaglanej suchej
2 łyżki mleka sojowego waniliowego
2 łyżki cukru



Przygotowanie:

Kaszę jaglaną opłukać i wrzucić do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Po ugotowaniu kaszę ostudzić i zblendować razem z tofu. Dodać mleko oraz cukier i dokładnie wymieszać.


Do dużej miski przełożyć mus z dyni. Dodać aromat waniliowy, cukier waniliowy, cukier oraz sok z pomarańczy. Zmiksować. Dodać szczyptę soli, mleko oraz olej i nadal miksować. Na koniec dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. 

Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z przygotowanym twarożkiem z tofu i kaszy. Smacznego!


Etykiety: , , , , , , ,