6 łyżek mąki z ciecierzycy
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1 łyżka płatków drożdżowych
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta sody
½ szklanki wody
sól
pieprz
1 marchewka starta na tarce o małych oczkach
natka pietruszki
½ papryczki chili (opcjonalnie)
2 łyżeczki przyprawy curry
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
W misce połączyć suche składniki (mąkę, siemię lniane, płatki drożdżowe, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy). Stopniowo dodawać wodę i dokładnie wymieszać.
Natkę pietruszki oraz papryczkę chili dokładnie posiekać i dodać do ciasta. Wymieszać ponownie.
Dodać utartą marchewkę, olej sezamowy i ponownie wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego i przelać na nią przygotowane ciasto.
Smażyć ok. 3-4 minut na średnim ogniu. Następnie przykryć patelnię i smażyć ok. 2 minut. Zdjąć pokrywkę i przewrócić omleta na drugą stronę.
Smażyć kilka minut aż omlet zarumieni się. Omlet przełożyć na talerz i skropić odrobiną oleju sezamowego. Podawać z porcją świeżych warzyw. Smacznego!