Kochamy maliny, które w końcu w ogromnych ilościach pojawiły się w sprzedaży na okolicznych ryneczkach i warzywniakach. A skoro zaczynamy weekend to… zaczynamy słodkie wypieki. Idealne połączenie - kasza jaglana, mleko kokosowe, wiórki z kokosa i maliny. Naturalnie słodkie, lekkie i bezglutenowe, czyli idealne dla wszystkich :)
Składniki:
Spód:
4 łyżki mąki kokosowej
4 łyżki mąki ryżowej
4 łyżki mąki kukurydzianej
100 g mąki orzechowej ( zmielonych orzechów)
6 łyżek oleju
3 łyżki cukru kokosowego/ trzcinowego
4 łyżki zimnej wody
Masa jaglana:
100 g suchej kaszy jaglanej
1 szklanka mleka waniliowego (sojowego)
200 ml mleka kokosowego (schłodzonego)
½ szklanki wiórków kokosowych
2 łyżeczki agar agar
1 szklanka malin
5 łyżek cukru kokosowego
dodatkowo: maliny, płatki migdałowe i wiórki kokosowe do udekorowania
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Wszystkie składniki na spód dokładnie ze sobą połączyć i wyrobić ciasto. Tortownicę wysmarować np. odrobiną oleju kokosowego i dno wyłożyć przygotowanym spodem. Ciasto piec ok. 25 min.
W tym czasie przygotować masę jaglaną. Kaszę jaglaną ugotować do miękkości. Do garnka wlać mleko kokosowe oraz waniliowe i zagotować. Do gotującego się mleka dodać agar agar, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze około 2-3 minut, ciągle mieszając. Mleko przelać do wysokiego naczynia, dodać ugotowaną i odcedzoną kaszę, wiórki kokosowe oraz cukier i dokładnie zmiksować.
Tak przygotowaną masę przelać na upieczony spód. Maliny zmiksować z odrobiną cukru. Ciasto polać tak przygotowaną polewą malinową. Na wierzch ułożyć maliny, delikatnie je dociskając do ciasta.
Ciasto dodatkowo można ozdobić płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi oraz innymi owocami. Schłodzić w lodówce całą noc. Smacznego.
Etykiety: bezglutenowe, deser, kasza jaglana, maliny, polski, przepisy