KOTLETY Z CIECIERZYCY I CUKINII (gf)


O roślinnych kotletach wiemy już chyba wszystko :) Dzisiaj nowa odsłona kotletów w wersji orientalnej z ciecierzycą i cukinią. Dobra wiadomośc dla osób nietolerujących glutenu...przepis jest bez niego :D.




Składniki (ok. 12 kotletów):

ok. 250 g ciecierzycy konserwowej
4 pomidory suszone w zalewie
świeża kolendra
150 g cukinii
½ cebuli
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
2 łyżki mąki z ciecierzycy
½ łyżeczki przyprawy marokańskiej (lub innej orientalnej mieszanki przypraw)
sól 
pieprz
olej do smażenia


Przygotowanie:

Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pomidory i kolendrę drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Do miski przełożyć ciecierzycę oraz cukinię. 

Dodać siemię lniane, pomidory oraz cebulę i dokładnie zmiksować. Dodać posiekaną kolendrę, przyprawy oraz mąkę z ciecierzycy. Dokładnie wymieszać. 

Z masy formować niewielkie kotlety. Smażyć na oleju z dwóch stron. Smacznego!


*Przyprawę marokańską (bez dodatku soli) można dostać w sklepach @Tiger Polska!


Etykiety: , , , , ,