Bezglutenowe i roślinne posiłki są prostsze w przygotowaniu, aniżeli się może wydawać. Mamy dla Was pomysł na proste danie główne, świetny dodatek do sałatek, kanapek. Nuggetsy jaglane pochłaniamy też bez dodatków ;)
Składniki (3-4 osoby):
100 g suchej kaszy jaglanej
1 papryczka chili
natka pietruszki
1 ząbek czosnku/ czosnek suszony
2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek gorącej wody
4 łyżki mąki kukurydzianej
4 pomidory w zalewie
2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej
sól
pieprz
płatki kukurydziane do obtoczenia
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kaszę opłukać i wrzucić do gotującej się wody. Gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem, ok. 15-20 minut. W małej miseczce połączyć ze sobą siemię lniane z wodą.
Ugotowaną kaszę odcedzić i ostudzić. Do kaszy dodać siemię lniane. Czosnek, papryczkę chili, pomidory oraz pietruszkę drobno posiekać i dodać do kaszy. Dokładnie wymieszać. Dodać mąkę oraz przyprawy.
Z przygotowanej masy formować niewielkie prostokątne nuggetsy, Każdego nuggetsa obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Nuggetsy smażyć na rozgrzanym oleju.
Po usmażeniu nuggetsy układać na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem (np. pomidorowym) oraz sałatką. Smacznego!
Etykiety: bezglutenowe, danie główne, kasza jaglana, polski, przepisy