DROŻDŻÓWKI Z PORZECZKAMI I KRUSZONKĄ


Co najbardziej kochamy w roślinnym jedzeniu? A to, że słowo dieta nie istnieje;)

A skoro tak, to dzisiaj przepis na sezonowe drożdżówy - gluten i porzeczki. Och tak, nie przejdziecie obok nich obojętnie - słodka buła i kwaskowate owoce sezonowe. Idealne połączenie na rozpoczynający się właśnie weekend.

 

 

Składniki:
1 szklanka mleka roślinnego
25 dag drożdży świeżych
90 g cukru
skórka otarta z 1 pomarańczy
2,5 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
3 łyżki oleju
2 szklanki porzeczek czerwonych i białych (mieszanka)
2-3 łyżki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Kruszonka:

2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka oleju
16 g cukru waniliowego


Przygotowanie:

Do miski wkruszyć drożdże, dodać cukier, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać i odstawić na kilka minut. Dodać przesianą mąkę, skórkę z pomarańczy, szczyptę soli i zacząć wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać olej. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Tak przygotowane ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę (lub do podwojenia objętości). W tym czasie połączyć ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę.

Porzeczki obrać z szypułek. Wrzucić do garnka i zasypać cukrem. Gotować na wolnym ogniu do czasu aż cukier rozpuści się. Następnie delikatnie rozgnieść porzeczki widelcem/ łyżką i dodać mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze około 2 minut, ciągle mieszając. Tak przygotowany farsz odstawić do ostygnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. W razie potrzeby podsypać mąką. Za pomocą pędzelka lub łyżeczki rozsmarować równomiernie farsz porzeczkowy. Zwinąć w rulon. Pokroić rulon w plasterki o grubości ok. 2 cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut. Piekarnik rozgrzać do 220 st. C.

Bułeczki posypać przygotowaną kruszonką.

Bułeczki piec ok.20-25 min lub aż się zarumienią.

Studzić na kratce. Można dodatkowo polać lukrem. Smacznego!


Etykiety: , , ,