Zieleninę uwielbiają roślinożercy. Nikt nie ma chyba wątpliwości ;p. Ale z kalafiorem, to bywało już różnie. Dzisiaj sałatka na szpinaku z kalafiorem w zupełnie innym wydaniu, niż ten, którego pamiętamy z naszego dzieciństwa. Lekka sałatka z domowym dressingiem i sezonowymi truskawkami. Łapiemy moc z warzyw!
Składniki (1 porcja):
garść baby szpinaku
5-6 truskawek
100 g kalafiora
1 marchewka
1 łyżka płatków migdałowych
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
sól
pieprz
Dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. W miseczce wymieszać oliwę ze słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem.
Do miseczki przełożyć różyczki kalafiora i dokładnie wymieszać. Kalafiora przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut. Na talerz wyłożyć umyty szpinak, pokrojone na pół truskawki. Marchewkę obrać. Przy użyciu obieraczki do warzyw marchewkę pokroić we wstążki. Wstążki marchewki ułożyć na szpinaku.
Składniki na dressing dokładnie wymieszać. Na wierzch ułożyć upieczonego kalafiora. Sałatkę polać przygotowanym dressingiem. Całość posypać płatkami migdałowymi. Smacznego!
Etykiety: bezglutenowe, kalafior, polski, przepisy, sałatka, szpinak, truskawki