ORZECHOWY TOFURNIK


Słodkości, to to co zawsze lubimy w weekendowe popołudnia przy sojowym latte :). Przed Wami przepis na nasz ulubiony tofurnik - orzechowy, delikatny z polewą na bazie kremu od Super Krówka (link) i w dodatku bezglutenowy !. Uważajcie - ten tofurnik uzależnia ;)





Składniki:

Spód:

4 łyżki mąki kokosowej
4 łyżki mąki ryżowej
4 łyżki mąki kukurydzianej
100 g mąki orzechowej ( zmielonych orzechów)
6 łyżek oleju
3 łyżki cukru kokosowego/ trzcinowego
4 łyżki zimnej wody


Masa serowa:

360 g tofu naturalnego
6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
skórka z 1 cytryny
1 szklanka mleka sojowego waniliowego/ lub innego roślinnego
200 g cukru kokosowego
3 - 4 łyżki masła orzechowego
sok z 2 cytryn
szczypta soli
3 łyżki mąki ziemniaczanej


Polewa:

3 łyżki kremu orzechowo-kakaowego Super Krówka
3 łyżki mleka roślinnego


Dodatkowo:

orzeszki ziemne


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Wszystkie składniki na spód dokładnie ze sobą połączyć i wyrobić ciasto. Tortownicę wysmarować np. odrobiną oleju kokosowego i dno wyłożyć przygotowanym spodem. Ciasto piec ok. 15 min.

W tym czasie przygotować masę serową. Do dużej miski przełożyć tofu i kaszę jaglaną i dokładnie zmiksować. Dodać cukier, masło orzechowe i szczyptę soli i ponownie zmiksować. Dodać otartą skórkę z cytryny, sok z cytryny oraz mleko i jeszcze raz zmiksować. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać masę serową (uwaga: masa powinna być rzadka!). 

Masę przelać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok. 60 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik na kolejne 15 minut w otwartym piekarniku. Studzić co najmniej 6-8 godzin przed podaniem (jednak najlepiej smakuje w drugiej dobie:)). 

Przygotować polewę. W kąpieli wodnej połączyć ze sobą krem oraz mleko i dokładnie wymieszać, do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. 

Schłodzony sernik polać przygotowaną polewą. Ciasto posypać orzeszkami. Smacznego!





Etykiety: , , , , , ,