Składniki:
Spód:
4 łyżki mąki kokosowej
4 łyżki mąki ryżowej
4 łyżki mąki kukurydzianej
100 g mąki orzechowej ( zmielonych orzechów)
6 łyżek oleju
3 łyżki cukru kokosowego/ trzcinowego
4 łyżki zimnej wody
Masa serowa:
360 g tofu naturalnego
6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
skórka z 1 cytryny
1 szklanka mleka sojowego waniliowego/ lub innego roślinnego
200 g cukru kokosowego
3 - 4 łyżki masła orzechowego
sok z 2 cytryn
szczypta soli
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa:
3 łyżki kremu orzechowo-kakaowego Super Krówka
3 łyżki mleka roślinnego
Dodatkowo:
orzeszki ziemne
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Wszystkie składniki na spód dokładnie ze sobą połączyć i wyrobić ciasto. Tortownicę wysmarować np. odrobiną oleju kokosowego i dno wyłożyć przygotowanym spodem. Ciasto piec ok. 15 min.
W tym czasie przygotować masę serową. Do dużej miski przełożyć tofu i kaszę jaglaną i dokładnie zmiksować. Dodać cukier, masło orzechowe i szczyptę soli i ponownie zmiksować. Dodać otartą skórkę z cytryny, sok z cytryny oraz mleko i jeszcze raz zmiksować. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać masę serową (uwaga: masa powinna być rzadka!).
Masę przelać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok. 60 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik na kolejne 15 minut w otwartym piekarniku. Studzić co najmniej 6-8 godzin przed podaniem (jednak najlepiej smakuje w drugiej dobie:)).
Przygotować polewę. W kąpieli wodnej połączyć ze sobą krem oraz mleko i dokładnie wymieszać, do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.
Schłodzony sernik polać przygotowaną polewą. Ciasto posypać orzeszkami. Smacznego!