LENIWE PIETRUSZKOWE Z POMIDOROWYM SOSEM

Są akcje, o których nie możemy zapomnieć. Tak jest właśnie z “tofu nie jest fu”. Mamy nadzieję, że już choć trochę przekonałyśmy Was do tego, iż roślinny ser jest świetnym źródłem białka i odpowiednio przyrządzony smakuje pysznie :) ? Dzisiaj przepis z naszego dzieciństwa, czyli leniwe w wersji wytrawnej. Połączenie tofu, kaszy jaglanej i aromatycznej pietruszki.




Składniki (ok. 26 sztuk):

50 g suchej kaszy jaglanej
90 g tofu naturalnego
¼ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki sproszkowanej pietruszki (np. Zdrowe Pola)
czosnek suszony (wg upodobań)
1 łyżeczka płatków drożdżowych
sól
pieprz

Sos pomidorowy:

1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka cukru
½ szklanki passaty pomidorowej
sól



Przygotowanie:

Kaszę ugotować i ostudzić. 

Przygotować sos. W garnku rozgrzać oliwę. Na rozgrzaną oliwę wsypać przyprawy i podsmażyć ok. 1 minuty. Wlać passatę, wymieszać. Dodać cukier i doprawić solą do smaku. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 5 minut.

Kaszę przełożyć do dużej miski, dodać tofu i zmiksować dokładnie. Następnie dodać przyprawy, sproszkowaną pietruszkę, płatki drożdżowe oraz mąki i dokładnie wyrobić ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki pszennej. Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką pszenną. Z ciasta uformować kilka wałeczków. Każdy wałeczek spłaszczyć i nożem pokroić na mniejsze romby. W garnku zagotować wodę (lekko osoloną). Kluski wrzucić do gotującej się wody i gotować chwilę do wypłynięcia.

Kluski podawać polane sosem pomidorowym. Można też posypać wege parmezanem (tj. zmielonymi płatkami migdałowymi, orzechami nerkowca, płatkami drożdżowymi oraz suszonym czosnkiem). Smacznego!


Etykiety: , , , ,