DYNIOWE CIASTO TRUSKAWKOWE Z KRUSZONKĄ


Jak to dobrze, że mamy zapasy mrożonej dyni przez okrągły rok! Stęskniłyśmy się za puszystymi i delikatnymi ciastami naszej mamy, zwłaszcza kiedy zalewać nas zaczęły truskawki- owoc, który kochamy najbardziej i w każdej ilości! Dzisiaj czas na wielkie wypieki truskawkowe. Puszyste i delikatne ciasto z truskawkami i kruszonką. Dosłownie znika podjadane co chwila przez domowników;)




Składniki:

½ szklanki startej dyni/ lub opcjonalnie ½ szklanki puree z batata (ugotowany i rozgnieciony widelcem) *
¼ szklanki oleju
½ szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
kilka kropli aromatu waniliowego
200ml mleka kokosowego
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
200 g truskawek


Kruszonka:

4 łyżki oleju
5 łyżek mąki pszennej
90 g cukru
16 g cukru waniliowego



Przygotowanie:

Dynię zmiksować z olejem oraz cukrem i cukrem waniliowym. Dodać aromat waniliowy i mleko i zmiksować ponownie. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Dokładnie wymieszać. 

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki umyć, osuszyć i przekroić na pół. Truskawki ułożyć na górze ciasta (rozciętą częścią do góry) i delikatnie docisnąć. Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą. Kruszonką posypać wierzch ciasta. 

Ciasto piec ok. 1 godziny do 1 godz. 20 minut (lub do suchego patyczka). Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!


*w przypadku użycia batata zmniejszyć ilość cukru oraz wydłużyć czas pieczenia.


Etykiety: , , , ,