CZEKOLADOWY JAGIELNIK


Roślinna kuchnia nie jest taka trudna jak Wam się może wydawać. Słodkości...a jakże dzisiaj prosty przepis na wyjątkowy - czekoladowy jagielnik! Idealny na ciepłe wieczory, deszczowe dni, słoneczne weekendy… właściwie to zawsze jest pyszny ;). Dodatkowa dobra wiadomość dla alergików - jest całkowicie pozbawiony glutenu:)




Składniki:

Spód:

½ szklanki daktyli
1 szklanka mieszanki orzechowej
2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
⅓ szklanki wiórków kokosowych

Masa jaglana:

100g suchej kaszy jaglanej
½ szklanki mleka roślinnego
4 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki kakao
½ szklanki erytrolu
1,5 łyżeczki agar agar
skórka otarta z 1 pomarańczy


Dodatkowo:

orzechy, wiórki kokosowe do ozdobienia


Przygotowanie:

Daktyle oraz orzechy dokładnie zmielić. Dodać rozpuszczony olej kokosowy oraz wiórki i połączyć ze sobą składniki. 

Tak przygotowaną masą wyłożyć dno formy do tarty (średnica ok. 25-26 cm). Odstawić formę do lodówki. 

W tym czasie ugotować kaszę do miękkości. Ugotowaną kaszę odcedzić i od razu połączyć z mlekiem roślinnym oraz agarem (tym razem nie gotujemy masy z agarem - chcemy uzyskać bardziej kremowe ciasto). Dodać pozostałe składniki i zmiksować. 

Tak przygotowaną masę przelać na schłodzony spód. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi/ orzechami. Schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Smacznego!


Etykiety: , , , , ,