Roślinna kuchnia nie jest taka trudna jak Wam się może wydawać. Słodkości...a jakże dzisiaj prosty przepis na wyjątkowy - czekoladowy jagielnik! Idealny na ciepłe wieczory, deszczowe dni, słoneczne weekendy… właściwie to zawsze jest pyszny ;). Dodatkowa dobra wiadomość dla alergików - jest całkowicie pozbawiony glutenu:)
Składniki:
Spód:
½ szklanki daktyli
1 szklanka mieszanki orzechowej
2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
⅓ szklanki wiórków kokosowych
Masa jaglana:
100g suchej kaszy jaglanej
½ szklanki mleka roślinnego
4 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki kakao
½ szklanki erytrolu
1,5 łyżeczki agar agar
skórka otarta z 1 pomarańczy
Dodatkowo:
orzechy, wiórki kokosowe do ozdobienia
Przygotowanie:
Daktyle oraz orzechy dokładnie zmielić. Dodać rozpuszczony olej kokosowy oraz wiórki i połączyć ze sobą składniki.
Tak przygotowaną masą wyłożyć dno formy do tarty (średnica ok. 25-26 cm). Odstawić formę do lodówki.
W tym czasie ugotować kaszę do miękkości. Ugotowaną kaszę odcedzić i od razu połączyć z mlekiem roślinnym oraz agarem (tym razem nie gotujemy masy z agarem - chcemy uzyskać bardziej kremowe ciasto). Dodać pozostałe składniki i zmiksować.
Tak przygotowaną masę przelać na schłodzony spód. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi/ orzechami. Schłodzić w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Smacznego!
Etykiety: bez cukru, bezglutenowe, deser, kasza jaglana, polski, przepisy