CYKORIOWE ŁÓDECZKI Z TOFUCZNICĄ


Kochamy tofu, bo daje nieograniczone możliwości tworzenia nowych rozwiązań na pyszne, roślinne dania. Uwielbiamy kolorowe posiłki pełne roślinnego białka, które o poranku dodają energii. Jako, że tofu nie jest fu, dzisiaj przepis na tofucznicę, czyli jajecznicę bez jajek w łódeczkach z cykorii. Kolorowo, smacznie, prosto i pożywnie.





Składniki (1-2 osoby):

cykoria
90 g tofu naturalnego
natka pietruszki
szczypiorek
½ papryczki chili
sól
pieprz
1 łyżeczka przyprawy curry
4 pomidorki koktajlowe
⅓ papryki czerwonej
kiełki brokułu
olej


Przygotowanie:

Cykorię umyć i rozdzielić na pojedyncze listki (łódeczki). Natkę pietruszki, papryczkę chili, paprykę oraz szczypiorek drobno posiekać. 

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wrzucić papryczkę chili oraz paprykę i chwilę podsmażyć. Następnie dodać pokruszone tofu i wymieszać. Dodać przyprawę curry oraz doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i smażyć ok. 2-3 minut. Pod koniec smażenia dodać posiekany szczypiorek oraz natkę pietruszki. 

Tak przygotowaną tofucznicę nakładać do listków cykorii. Każdą łódeczkę posypać kiełkami brokuła. Na wierzch ułożyć pokrojone pomidorki oraz paseczki czerwonej papryki. Smacznego!




Etykiety: , , , , , ,