CIECIERZYCOWE BATONY MOCY


Wyjątkowa dawka energii i wyjątkowe słodycze zarazem: wysokobiałkowe, okołotreningowe, mocno czekoladowe batony mocy z ciecierzycy! Roślinny hit naszego wydarzenia Aktywne Powitanie Lata z 2VegeLovers. Dla wszystkich tych którzy byli i tych, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnych przetworzonych gotowców.



Składniki (20-22 sztuk):

240 g ciecierzycy z puszki (lub ugotowanej)
10 łyżek masła orzechowego
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżeczka sody
½ szklanki pestek słonecznika
1 szklanka daktyli
½ szklanki wiórków kokosowych
4 łyżki kakao
5 łyżek syropy klonowego (opcjonalnie)
6 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego



Przygotowanie:

Do blendera przełożyć ciecierzycę i zmiksować dokładnie. Dodać pestki słonecznika, daktyle i ponownie zmiksować. Następnie wrzucić wiórki kokosowe, dodać masło orzechowe, kakao oraz płatki owsiane i zmiksować. Na koniec dodać sodę, wlać olej kokosowy oraz syrop klonowy (opcjonalnie). 

Dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Przygotowaną masę przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. 

Masę równomiernie rozłożyć na całej blaszce, dociskając ją palcami. 

Piec ok. 25-30 minut. Następnie studzić na kratce. 

Ostudzone ciasto pokroić w prostokątne batony. Batony można przechowywać w lodówce do kilku dni. Smacznego!


Etykiety: , , , , ,