Szalejemy z tofu. A jakże! Jego cudowną zaletą jest to, że choć produkowane ze strączków (soi) nie ma właściwości wzdymających ! A ponieważ kochamy słodkie ziemniaki - dzisiaj miks idealny - faszerowane bataty warzywami i tofu, a na podbicie smaku … roślinny parmezan :D.
Składniki (4 porcje):
2 duże bataty
1 cebula
200 g czerwonej fasoli (z puszki lub ugotowanej)
½ szklanki passaty pomidorowej
90 g tofu
½ papryki czerwonej
½ papryczki chili
½ papryki żółtej
4 pieczarki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki oregano
sól
pieprz
1 łyżka mąki z ciecierzycy
1 łyżka ziaren sezamu
wege parmezan (zmielone płatki migdałowe, orzechy nerkowca z płatkami drożdżowymi oraz suszonym czosnkiem)
oliwa
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Bataty umyć i przekroić na pół. Bataty wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Każdego batata posmarować oliwą oraz osolić.
Wstawić bataty do piekarnika i piec ok. 45 minut.
W tym czasie przygotować warzywa i tofu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Papryczkę chili i czosnek drobno posiekać. Papryki i pieczarki pokroić w kostkę. Tofu pokroić w drobną kostkę.
Do miski wsypać mąkę z ciecierzycy oraz sezam i wymieszać. Do tak przygotowanej mieszanki dodać pokrojone tofu i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane tofu smażyć na oleju na złoty kolor a następnie odcedzić na ręczniku papierowym.
Na drugiej patelni rozgrzać ok. 2 łyżek oleju/oliwy i wrzucić pokrojony czosnek, cebulę, chili oraz papryki. Smażyć ok. 1-2 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać pieczarki i smażyć kolejne 3-4 minuty. Dodać fasolę, wymieszać i całość zalać passatą pomidorową. Wymieszać i dodać przyprawy oraz cukier. Doprawić solą do smaku. Dusić na wolnym ogniu ok. 10 minut.
Upieczone bataty wyjąć z piekarnika i wydrążyć w nich miejsce na farsz (np. przy pomocy łyżki do lodów). Usunięty miąższ pokroić i dodać do farszu. Dokładnie wymieszać. Wydrążone bataty napełnić farszem, posypać tofu i wstawić do piekarnika.
Piec ok. 15 minut. Po upieczeniu posypać wege parmezanem. Smacznego!
Etykiety: bataty, bezglutenowe, danie główne, polski, przepisy, tofu