Składniki (4 bagietki):
400g mąki pszennej chlebowa
250g mąki żytniej chlebowej
50g drożdży
1 szklanka ciepłego mleka roślinnego
100 ml wody
3 łyżki oliwy z oliwek
1-1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Do miski wkruszyć drożdże. Dodać cukier i całość zalać ciepłym mlekiem. Wymieszać i odstawić na kilka minut. Dodać przesiane mąki, sól oraz wodę i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę. Wyrobione ciasto obficie posmarować oliwą, przykryć i odstawić na ok. 40 min.
Piekarnik rozgrzać wraz z kamieniem do 250 st. C. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Z każdej części uformować bagietkę. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 20 min. Następnie każdą bagietkę naciąć na górze nożem. I wstawić do piekarnika.
Piec ok. 15-20 minut (na kamieniu). Bez kamienia czas pieczenia może się nieco wydłużyć. Bagietki powinny być dobrze zarumienione na górze.
Studzić na kratce! Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego!