ZIELONE TAGLIATELLE Z POMIDOROWYM PESTO


Suszone pomidory i włoska kuchnia to duet idealny. Dlatego ubóstwiamy domowe tagliatelle z sosem pełnym smaku - pomidorów suszonych, orzechów i dobrej oliwy. Bo włoska kuchnia to nie tylko pyszny domowy smak, ale też świetna zabawa w trakcie gotowania w gronie rodziny czy przyjaciół.




Składniki (3-4 osoby):

Ciasto:

1 szklanka mąki z semoliny
⅔ szklanki ciepłej wody
2 łyżki siemienia + 6 łyżek gorącej wody
1-2 łyżki oliwy
2 łyżeczki sproszkowanej pietruszki
sól

Pesto:

5 pomidorów suszonych w zalewie
garść rukoli
garść bazylii
2 łyżki orzechów nerkowca
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz



Przygotowanie:

Siemię lniane wymieszać z gorącą wodą. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, siemię lniane, sproszkowaną pietruszkę oraz ciepłą wodę. Wyrabiać ciasto. W razie konieczności dodać więcej mąki. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę. Gotowe ciasto odstawić do lodówki na ok. 20 min.

Przygotować pesto. Orzechy zmielić w młynku i przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać pomidory, bazylię, rukolę i oliwę. Dokładnie zblendować. Doprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować jak najcieniej i pokroić na ok. 1 cm paseczki. Makaron wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować ok. 2-3 minut po wypłynięciu. Makaron dokładnie wymieszać z pesto. Smacznego!


Etykiety: , , ,