Jeszcze nie odetchnęłyśmy po majówce a tutaj kolejny weekend ;) Tak więc kolejna roślinna słodkość. Dzisiaj nie zabraknie kruchego ciasta i aromatycznych gruszek. Tarta poleca się do pieczenia i zajadania.
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
200 ml oleju
4 łyżki cukru pudru
kilka łyżek zimnej wody
aromat waniliowy
szczypta soli
Farsz:
500 g gruszek
4 łyżki wody
laska wanilii
2 łyżeczki cynamonu
kilka kropel rumu/ aromatu rumowego
płatki migdałowe
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić na ok. 20 minut do lodówki. Gruszki obrać i pokroić w plastry.
Do rozgrzanego garnka wrzucić pokrojone gruszki i zalać je wodą. Dusić na wolnym ogniu kilka minut ciągle mieszając. Dodać rum/ aromat rumowy oraz cynamon i wanilię. Dokładnie wymieszać. Gdy gruszki odrobinę zmiękną zdjąć garnek z ognia.
Z przygotowanego ciasta oderwać ¼ część i odłożyć na bok. Pozostałą część ciasta wykleić w naczyniu do tarty wysmarowanym olejem.
Na ciasto wyłożyć przygotowane gruszki. Odłożoną część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać wierzch tarty.
Całość obficie posypać płatkami migdałowymi. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Tartę piec ok. 50 min do 1 godziny. Smacznego!
Etykiety: deser, polski, przepisy