Kasza, kasza, kasza! W każdym wydaniu smakuje wyśmienicie. Dlatego używamy jej na wiele sposobów i w wielu wydaniach. Dzisiaj pomysł na prosty w przygotowaniu posiłek w wytrawnym wydaniu. Placki z kaszy jaglanej z dodatkiem warzyw i intensywne, zielone pesto. Duet idealny.
Składniki (2-3 osoby):
8 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
200 g cukinii
120 g marchewki
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
szczypiorek
sól
pieprz
1 łyżeczka curry
2 łyżki mąki orkiszowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na pesto:
garść bazylii
garść rukoli
2 łyżki orzechów nerkowca
2 łyżki pistacji
opcjonalnie 1 łyżka prażonych płatków migdałowych
12 łyżek oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cukinię oraz marchewki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W dużej misce wymieszać kaszę wraz z marchewką i cukinią. Dodać siemię lniane, posiekany szczypiorek, curry oraz sól i pieprz.Dokładnie wymieszać.
Dodać mąki i ponownie wymieszać. Z masy formować placki i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Gotowe placki wykładać na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Połączyć ze sobą składniki na pesto za pomocą blendera.
Placki podawać z pesto oraz ulubiona sałatką. Smacznego!
Etykiety: danie główne, kasza jaglana, polski, przepisy