NALEŚNIKI BANANOWE


Śniadanie ma to do siebie, że ma nas stawiać na nogi i napędzać na cały dzień. Lubimy połączenia energii i słodyczy w naturalnym, roślinnym wydaniu. Takie są właśnie bananowe naleśniki. Słodkie i odżywcze i w dodatku uwielbiane przez małych i dużych;)




Składniki (6-8 placków):

1 szklanka mleka roślinnego
1i1/3 szklanki mąki orkiszowej wieloziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 banan
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki mielonego siemienia lnianego + 12 łyżek gorącej wody
2 łyżki syropu klonowego
szczypta soli
2 łyżki oleju


Przygotowanie:

W dużej misce połączyć siemię lniane z gorącą wodą oraz syropem klonowym. Dokładnie zmiksować. Dodać mleko, cynamon, olej oraz rozgniecionego banana. 

Dokładnie wymieszać. Dodać szczyptę soli oraz przesiane suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i sodę). Wymieszać. 

Ciasto partiami wylewać na rozgrzaną patelnię i smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!


Etykiety: , , , ,