MALINOWE DROŻDŻÓWKI Z KRUSZONKĄ I MIGDAŁAMI


26 maja jest dla nas dniem wyjątkowym. W Dzień Mamy, bo o nim mowa celebrujemy święto naszej Mamy, ale też cieszymy się upominkami i buziakami od naszych pociech;). A nikt nie uprawia tak pysznych malin, jak właśnie nasza Mama i na fali wspomnień z rodzinnego domu dzisiaj słodkie wypieki - drożdżówki z dżemem malinowym. Roślinne i delikatne, a przede wszystkim smakowite;) Drogie Mamy najlepszego dla nas wszystkich i ...stalowych nerwów;p.




Składniki (16 bułek):

1 szklanka mleka sojowego waniliowego (lub innego roślinnego)
25 dag drożdży świeżych
90 g cukru
skórka otarta z 1 pomarańczy
2,5 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
3 łyżki oleju


Nadzienie:

domowy dżem malinowy


Kruszonka:

1/2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru kokosowego (trzcinowego)


Dodatkowo:

garść płatków migdałowych



Przygotowanie:

Do miski wkruszyć drożdże, dodać cukier, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać i odstawić na kilka minut. Dodać przesianą mąkę, skórkę z pomarańczy, szczyptę soli i zacząć wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać olej. Tak przygotowane ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę (lub do podwojenia objętości). W tym czasie połączyć ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę. 

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. W razie potrzeby podsypać mąką. Za pomocą pędzelka lub łyżeczki rozsmarować równomiernie dżem. Zwinąć w rulon. Pokroić rulon w plasterki o grubości ok. 2 cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut. Piekarnik rozgrzać do 220 st. C. 

Bułeczki posypać przygotowaną kruszonką oraz pokruszonymi migdałami.

Bułeczki piec ok.20-25 min lub aż się zarumienią.


Etykiety: , ,