Alergicy nie mają łatwego życia. W wielu gotowych produktach, a nawet półproduktach można znaleźć gluten. Niemniej jednak kuchnia roślinna pozwala stworzyć całkowicie pozbawione glutenu dania, w pełni pożywne i bogate w niezbędne składniki odżywcze. Dzisiaj obiadowa propozycja na potrawkę warzywną dla każdego, niezależnie od stosowanej diety!
Składniki (2-3 osoby):
180g batata
220 g marchewki
280 g ziemniaków
1 cebula szalotka
220 g brokułu
½ czerwonej papryki
4 łyżki kukurydzy w puszce
2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
sól pieprz
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Bataty, ziemniaki, marchewki oraz cebulę obrać. Batata i ziemniaki pokroić w plastry. Za pomocą obieraczki do warzyw, marchew pokroić we wstążki. Cebulę drobno posiekać. Brokuła podzielić na różyczki. Paprykę pokroić w słupki.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić marchew oraz ziemniaki. Smażyć ok. 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie wrzucić bataty i smażyć kolejne 3-4 minuty.
Dodać pokrojoną cebulę, paprykę oraz brokuła i smażyć do czasu aż ziemniaki zmiękną.
Pod koniec smażenia dodać kukurydzę. Całość posypać przyprawą do ziemniaków i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Smacznego!
Etykiety: bezglutenowe, danie główne, polski, przepisy