KLOPSY Z KOMOSY RYŻOWEJ I CIECIERZYCY W PISTACJACH


Roślinny i zbilansowany posiłek, to to co lubimy gotować najbardziej. Smak i wartości odżywcze muszą iść w parze na naszym stole. Dzisiaj klopsy pełne białka i lekko orientalnych smaków. Idealne na obiad.



Składniki (10-12 klopsów):

100 g komosy ryżowej (suchej)
280 g ciecierzycy konserwowej (lub ugotowanej)
½ papryczki chili
2 cebule szalotki
ząbek czosnku
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka tahini (opcjonalnie)
3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
zmielone pistacje/ płatki kukurydziane do obtoczenia




Przygotowanie:

Komosę opłukać i wrzucić do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować pod przykryciem ok. 20 -25 minut. Po ugotowaniu odcedzić z ewentualnego nadmiaru wody.

Do miski przełożyć komosę i ciecierzycę i dokładnie zblendować. Papryczkę, czosnek oraz cebulę drobno posiekać i dodać do pozostałych składników. Dodać masło orzechowe, tahini, bułkę tartą i doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. 

Z masy formować klopsy wielkości orzecha włoskiego. Każdego klopsa obtoczyć w pistacjach lub ewentualnie w pokruszonych płatkach kukurydzianych. 

Klopsy smażyć w oleju lub piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. W przypadku pieczenia po 20 minutach klopsy delikatnie obrócić, zwiększyć temperaturę pieczenia do 200 st. C i ustawić funkcję grill. Podawać z ulubionym sosem i sałatką. Smacznego!


Etykiety: , , , ,