CIECIERZYCOWE BLONDIE I BROWNIE W JEDNYM


Alergia na gluten? Tęsknota za pysznymi czekoladowymi ciachami? Nie ma co płakać, kiedy z ciecierzycy powstają takie cuda! Nie przekonała nas fasola, nie kupiło nas ciasto z buraków, ale ciecierzycowe brownie nie odbiega od oryginału i pochłaniane jest przez wszystkich równie mocno. Gdybyśmy nie powiedziały, że jest z ciecierzycy, nikt by tego nawet nie odnotował ;) Tak więc wycierajcie glutenowe łzy i korzystajcie z nowych przepisów.




Składniki:

ok. 240g konserwowej ciecierzycy lub ugotowanej
6 łyżek masła orzechowego
5 łyżek masła migdałowego
150g syropu klonowego/agawy (ok. 10 łyżek)
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu/ekstraktu waniliowego
szczypta soli
50g gorzkiej czekolady


Przygotowanie:

Ciecierzycę (po odsączeniu) dokładnie zblendować. Dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz czekolady i dokładnie wymieszać (można użyć blendera). W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. 

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Formę (kwadratową lub małą tortownicę - śr. 20 cm) wyłożyć papierem. Połowę ciasta wyłożyć na formę. Do pozostałej części ciasta dodać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszać. 

Wyłożyć czekoladową część ciasta do formy. Piec 25-30 min. Po upieczeniu studzić na kratce. Pokroić i podawać ostudzone. Smacznego!


Etykiety: , , , , ,