Składniki (3-4 porcje):
360g tofu naturalnego
½ puszki mleka kokosowego
1 łyżka sezamu czarnego
szczypiorek
2 łyżeczki kurkumy
sól
pieprz
2 liście kafiru
200g mieszanki marchewki baby oraz groszku cukrowego
kiełki słonecznika
kiełki groszku
1-2 łyżki oliwy/oleju
makaron chiński
Przygotowanie:
Tofu pokroić w grubsze plastry, posypać kurkumą, doprawić solą oraz pieprzem, zalać mlekiem kokosowym i posypać szczypiorkiem. Odstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzać oliwę/olej.
Wrzucić liście kafiru oraz przełożyć tofu (bez mleka - mleko zostawić do zalania potrawki). Chwilkę podsmażyć tofu z obu stron. Następnie wrzucić marchewki i groszek i smażyć kilka minut, ciągle mieszając. Warzywa i tofu posypać sezamem i dokładnie wymieszać. Dodać kiełki, wymieszać z warzywami i tofu. Całość zalać mlekiem kokosowym, doprawić solą i pieprzem.
Przykryć i dusić na małym ogniu aż marchewka delikatnie zmięknie a zarazem pozostanie lekko chrupiąca. Przygotować makaron a następnie makaron przełożyć do warzyw z tofu i dokładnie wymieszać. Smacznego!