BRUSCHETTA Z POMIDORAMI, RUKOLĄ I MIGDAŁAMI


Poranki bywają trudne...oj trudne, a dla rodziców czasem stają się prawdziwym życiowym wyzwaniem. Przyda się zatem prosty przepis na szybkie i sycące śniadanie w biegu i kuchnią włoską w tle. Bruschetta z pomidorami, dodatkiem rukoli i migdałów to idealny początek tygodnia...i chwila wytchnienia przy porannej kawie;)




Składniki (1 porcja):

1 mała bagietka
1 duży pomidor
świeża bazylia
1 łyżeczka oregano
½ łyżeczki suszonego czosnku
szczypta cukru
sól
2 łyżki oliwy z oliwek
garść rukoli
krem balsamiczny
płatki migdałowe


Przygotowanie:

Bagietkę przekroić wzdłuż. Pomidora pokroić w drobną kostkę. Dodać cukier, sól, posiekaną bazylię, oregano oraz czosnek i wymieszać. Polać oliwą z oliwek i ponownie wymieszać. 

Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć pokrojoną bagietkę. Na wierzch bułki położyć pomidory wymieszane z przyprawami i oliwą. Piec aż bułki się zarumienią. 

Upieczone bagietki posypać świeżą rukolą oraz płatkami migdałowymi. Całość skropić kremem balsamicznym. Smacznego:)


Etykiety: , , ,