ZUPA WIŚNIOWA Z KLUSECZKAMI

W końcu piątek! Wyczekiwany już od poniedziałku;) Dzisiaj jednak nie będziemy Wam słodzić za mocno, trochę pokwasimy - ale naturalnie - wiśniami. Przed Wami wiśniówka, czyli zupa wiśniowa z domowymi kluseczkami. Obiad - deser? Otóż to!



Składniki (3-4 osoby):

1-1.5 l wody
250 g wiśni mrożonych lub świeżych (bez pestek)
1-2 łyżeczki cynamonu
50 g cukru
śmietana sojowa/ mleko kokosowe (opcjonalnie)



Kluseczki:

120ml wody
6 łyżek mąki pszennej



Przygotowanie:


Wodę zagotować. Do gotującej się wody wrzucić wiśnie i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut. Dodać cukier, cynamon i dokładnie wymieszać. 

Przygotować kluseczki. W kubku wymieszać wodę z mąką (konsystencja ciasta powinna być jak na gęste ciasto naleśnikowe; w razie konieczności dodać więcej mąki). 

Do gotującej się zupy wlewać łyżką niewielkie porcje ciasta na kluski. Gotować do czasu aż kluski wypłyną na wierzch. 

Zupę można podawać ze śmietaną sojową lub mlekiem kokosowym. Smacznego!


Etykiety: , , ,