Po świątecznych szaleństwach jeszcze odrobina sentymentu do słodkości w wersji śniadaniowej - roślinny omlet na słodko! Niemożliwe? Sprawdźcie sami!
Składniki (1 porcja):
ok. 1 szklanki wody z ciecierzycy w puszce (lub po ugotowanej ciecierzycy)
6 łyżek mąki pszennej/ orkiszowej
2 łyżki mąki kokosowej
kilka kropli aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Wodę z ciecierzycy ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać kilka kropli aromatu.
Do ubitej piany stopniowo dodawać przesianą mąkę pszenną/ orkiszową oraz kokosową i delikatnie wymieszać łyżką (piana opadnie - nie przejmujcie się).
Patelnię posmarować olejem i rozgrzać. Przygotowane ciasto wylać na rozgrzaną patelnię i smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem (!!) kilka minut (aż omlet się lekko zetnie). Przewrócić omlet na drugą stronę, przykryć i smażyć kolejne kilka minut.
Podawać z ulubionymi dodatkami (np. bananem i masłem orzechowym). Smacznego!
Etykiety: bez cukru, ciecierzyca, deser, polski, przepisy, śniadanie