RISOTTO Z BROKUŁEM, MARCHEWKĄ I PESTKAMI DYNI


Ryż, warzywa i wino, czyli połączenie idealne na pyszny roślinny obiad! Przepis nie tylko dla cierpliwych, bowiem risotto nie jest tak trudne jakby się mogło wydawać, za to efektowne, smaczne i pożywne!





Składniki (3-4 osoby):

200g ryżu arborio
750ml wywaru warzywnego
70-80 g brokułu
2 cebule szalotki
garść groszku cukrowego
½ papryczki chili
180-200 ml wytrawnego wina białego
2 łyżki płatków drożdżowych
2-3 łyżki oliwy
sól
pieprz
2 łyżki pestek dyni




Przygotowanie:



Cebule obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i również pokroić w kostkę. Papryczkę chili drobno posiekać. Brokuła drobno posiekać. 

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę i dodać chili oraz marchewkę i podsmażyć przez około 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojone w kostkę cebule. Smażyć przez chwilę, ciągle mieszając. Gdy cebula zeszkli się wsypać ryż i dokładnie wymieszać. Smażyć kilka minut aż ryż stanie się przeźroczysty. 

Następnie wlać wino, mieszać od czasu do czasu aż alkohol odparuje. Wrzucić brokuła i groszek. Stopniowo, po jednej łyżce wazowej, wlewać do ryżu ciepły bulion. 

Gdy ryż wchłonie bulion, dolać kolejną porcję przygotowanego bulionu. Następnie dodać płatki drożdżowe, doprawić solą i pieprzem i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, aż ryż będzie miękki. 

Całość posypać prażonymi pestkami z dyni. Smacznego!

Etykiety: , , ,