POMIDOROWA Z CIECIERZYCĄ I MAKARONEM

Kto nie zna pomidorowej? Tak, zupa znana z dzieciństwa lub stołówki. Dzisiaj w podkręconym, roślinnym wydaniu, bowiem nic tak nie dodaje energii jak zacna porcja białka z roślin. Zaczynamy nowy tydzień!





Składniki (4 porcje):

1,5-2 l bulionu warzywnego
400g pomidorów w puszce
400g ciecierzycy w puszce
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
sól
pieprz
200 g makaronu chińskiego
natka pietruszki


Przygotowanie:

Do gotującego się bulionu wrzucić pomidory w puszce oraz ciecierzycę i gotować ok. 10 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy, cukier oraz przyprawy. Gotować pod przykryciem ok. 5-10 minut. 

W tym czasie przygotować makaron - gotować ok. 5 minut. Na talerze wyłożyć porcję makaronu i całość zalać zupą. Zupę posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!


Etykiety: , ,