Kiedy śniadanie stanowi wyzwanie po weekendzie wrażeń z pomocą przychodzi ciecierzyca w puszce i hummus, ale w nieklasycznej odsłonie. Niby-hummus jest delikatniejszy w smaku, paprykowy i idealny do świeżego pieczywa, czy wafli ryżowych. Białko roślinne, które stawia na nogi!
Składniki:
1 puszka ciecierzycy
1 papryka czerwona
1 łyżka pasty tahini
sól
pieprz
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki słodkiej papryki
natka pietruszki
Przygotowanie:
Paprykę przekroić na pół, usunąć nasiona. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Paprykę posmarować oliwą, doprawić odrobiną soli i pieprzu. Piec ok. 30 minut.
Upieczoną paprykę obrać ze skórki i wrzucić do miski. Dodać odsączoną ciecierzycę, oliwę, pastę tahini, sok z cytryny i przyprawy. Całość zblendować na gładką masę. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Pastę przełożyć do niewielkiego naczynia.
Przechowywać w lodówce. Smacznego!
Etykiety: bezglutenowe, polski, przepisy, śniadanie