KUKURYDZIANE PIEROŻKI Z TOFU I WARZYWAMI


Pierogi, pierożki...Kochamy! Dzisiaj przepis na pierogi z nadzieniem białkowo - warzywnym, jako że tofu nie jest fu, a poza tym odpowiednio doprawione i połączone z innymi produktami jest po prostu pyszne!




Składniki (12 pierożków):


Ciasto:

80 g mąki kukurydzianej
150 g mąki pszennej
100 ml wody
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka oleju
sól
1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody


Nadzienie:

2 marchewki
½ czerwonej papryki
½ papryczki chili
1 cebula
ząbek czosnku/ czosnek suszony
180 g tofu
sól
pieprz
2 łyżki oliwy


Przygotowanie:

Ciasto - ze składników na ciasto wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

Marchewkę i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek i chili drobno posiekać. Paprykę drobno pokroić. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić marchewkę i podsmażyć ok. 3-4 minuty, ciągle mieszając. Dodać paprykę i smażyć kolejne 2-3 minuty. Następnie wrzucić cebulę, czosnek oraz chili i dokładnie wymieszać. Wrzucić pokruszone tofu, wymieszać i chwilę podsmażyć. 

Ciasto podzielić na 12 kawałków. Z każdego kawałka zrobić kulę a następnie każdą kulę rozwałkować. Nakładać farsz i skleić pierogi.

Pierogi smażyć na oleju z obu stron. Wykładać na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar oleju. Podawać np. z pomidorowym sosem, salsą pomidorową oraz sałatką. Smacznego!


Etykiety: , , , , ,