KRUCHE CIECIERZYCOWE PIEROŻKI Z BATATEM I MARCHEWKĄ


Bataty, to jedno z naszych ulubionych warzyw do kuchennych wariacji. Sprawdzają się w każdej postaci i niezwykle nas inspirują. Podobnie jak pierogi, które dzisiaj rządzą na naszym stole. Ale nie będą to zwykłe pierogi - wysokobiałkowe ciasto, delikatne i kruche po brzegi wypełnione farszem z pomarańczowych batatów i równie słodkiej marchewki. Idealne na obiad, lunch do pracy czy przekąskę na spotkaniu z przyjaciółmi.




Składniki:

Ciasto:

1,5 szklanki mąki z ciecierzycy
1 szklanka mąki pszennej/ orkiszowej
7 łyżek oleju
100 ml wody
sól


Farsz:

3 szklanki startych batatów ( na dużych oczkach)
2 szklanki startej marchewki ( na dużych oczkach)
1 szklanka pokrojonej w drobną kostkę cebuli
1 łyżka oliwy
100 ml wody
sól
pieprz


Przygotowanie:

Farsz:

Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulkę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać bataty i marchewkę. Mieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Smażyć przez 4 minuty mieszając. Po tym czasie całość podlać wodą i gotować na wolnym ogniu do momentu, aż woda odparuje, a warzywa zmiękną.

Ciasto:

Do dużej miski przesiać mąkę z ciecierzycy. Dolać wodę i 4 łyżki oleju. Zagniatać ciasto. Powoli dosypywać mąkę pszenną, wlać pozostałe 3 łyżki oleju i doprawić solą. Zagnieść ciasto. Powinno być lekko twarde, ale zarazem na tyle elastyczne, aby można je było wałkować.

Oderwać kawałek ciasta. Wałkować na grubość około 2-3 mm. Wycinać kółka. Na środek każdego kółka wyłożyć 1-2 łyżeczki farszu i złożyć pierożki.

Pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez 20 minut.

Smacznego!



Etykiety: , , , ,