DROŻDŻOWE BABECZKI Z CIECIERZYCY


Pieczywo bezglutenowe bywa do pieczywa mało podobne. Niestety - produkty gotowe zazwyczaj komponowane są na bazie gryki, która nie każdemu smakuje. Dzisiaj wychodzimy z odsieczą i podpowiedzią. Pyszne na ciepło drożdżowe i wytrawne babeczki, które na zimno idealnie sprawdzają się jako tradycyjne pieczywo. A jeżeli jesteście blisko ze świąteczną tradycją koszyczka, tych babeczek, nie może w nim w tym roku zabraknąć!





Składniki (8 babeczek):

2 szklanki mąki z ciecierzycy
⅔ szklanki ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
sól
2-3 łyżeczki ziół prowansalskich
½ łyżeczki czarnuszki
1-2 łyżki czarnych oliwek (pokrojonych)
6-8 pomidorów suszonych w zalewie
1-2 łyżki oliwy
czarny sezam do posypania


Przygotowanie:

Do miski wkruszyć drożdże. Dodać cukier i zalać ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na kilka minut. Następnie dodać mąkę, przyprawy, sól i zacząć wyrabiać ciasto. 

W trakcie wyrabiana dodać pokrojone oliwki oraz posiekane pomidory i nadal wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę. Wyrabiać do momentu aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co ok. godzinę. 

Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i przełożyć ciasto do 2/3 wysokości. Babeczki posypać czarnym sezamem. 

Piec ok. 25-30 min. Ostudzić na kratce. Można podawać z oliwą oliwek a’la focaccia. Smacznego!

Etykiety: , , , ,